Frottír, a száraz puhaság szinonimája

Frottír, a száraz puhaság szinonimája

A textilipar számtalan, különböző fajtájú anyagot használ fel termékei előállításához. Vannak köztük természetes és vannak szintetikus anyagok is, minőségük változó, mint ahogyan az emberi bőrre gyakorolt hatásuk, és a komfortérzet is amit nyújtani képesek. Az egyik legismertebb és ugyanakkor legkedveltebb alapanyag amit a zokniktól a törölközőkön át  a köntösökig bezárólag felhasználnak, nem más mint a frottír.
De mi is ez az anyag pontosan?  A frottír tulajdonképpen egy szárítási eljárás megnevezése, ami a francia nyelvből került német közvetítéssel magyar nyelvterületre, és itt már az ezzel az eljárással puhára és kellemes tapintásúvá varázsolt vastag pamutszövet anyagot jelöli. Az általunk ma ismert frottír tehát önmagában nem egy anyagféleség, hanem egy eljárási mód, amivel előállítják ezt a melegséget, kényelmet sugárzó anyagot. Lexikális meghatározása szerint tehát a frottír hurkokkal bolyhozott felületű, a nedvességet jól magába szívó vastag pamutszövet.

Természetesen ennek az anyagféleségnek számtalan változata ismert, amire a laikus csupán abból tud következtetni, hogy észreveszi, léteznek vékonyabb és vastagabb anyagú törülközők és zoknik, illetve abból, hogy két látszólag egyforma frottír anyagból készült termék tüzetesebben megvizsgálva mégsem teljesen ugyanolyan. Bárhogyan is, abban biztosak lehetünk, hogy ez az anyagféleség megjelenésétől máig valósággal berobbant a fürdőszobák, konyhák, ruhásszekrények világába, és azóta is őrzi méltán kivívott népszerűségét, és ez valószínűleg a jövőben is így marad.

Közzétette: admin


A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás